Roket fırlatılışından 80 saniye sonra infilak ettirilirken, iki test modelini taşıyan Dragon kapsülü paraşütle Florida’nın 30 kilometre açıklarında denize indi.

Kennedy Uzay Merkezi’nde dün gerçekleştirilen deneme, SpaceX’in Memleketler arası Uzay İstasyonu’na astronot taşıyabilmesi için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’dan müsaade alma sürecinde son büyük kademe olarak niteleniyordu.

HABERİM 724 | SpaceX'ten acil durum testi: Roketi patlattılar

HABERİM 724 | SpaceX'ten acil durum testi: Roketi patlattılar

SPACEX, ASTRONOTLU UÇUŞLARA HAZIR

NASA, astronotların alçak yörüngeye taşınması için hem SpaceX hem de Boeing’le kontrat imzalamıştı.

NASA uzay mekiklerinin emekliye ayrıldığı 2011 yılından bu yana ABD topraklarından uzaya astronot göndermedi.

SpaceX’in bu yılın sonlarında uzaya astronot ve kargo taşıması planlanıyordu ama dünkü testten sonra uçuşların erkene alınarak yaz aylarında başlayabileceği belirtiliyor.

HABERİM 724 | SpaceX'ten acil durum testi: Roketi patlattılar

KAPSÜL, 40 KİLOMETRE ÜST ÇIKTI

Test sırasında roket ateşlendikten sonra acil durum senaryosu uyarınca vazife sonlandırıldı. Dragon kapsülü kaçış motorlarını ateşleyerek aerodinamik stabilitesini kaybeden ve infilak ederek büyük bir alev topuna dönüşen roketten uzaklaştı.

Kapsül, bir müddet gökyüzünde tırmanmaya devam ettikten sonra meselesiz bir formda paraşütleriyle denize indi. Kapsül daha sonra SpaceX ve Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından karaya çıkarıldı.

SpaceX CEO’su Elon Musk, testten sonra düzenlediği basın toplantısında “Fırlatma iptal süreci sırasında Dragon’un suratı, 2,2 Mach, yani ses suratının iki katından fazlaydı. Kapsül 40 kilometre (131.000 feet) yüksekliğe çıktı. Bu tipik bir yolcu uçağının çıktığı yüksekliğin üç katı” dedi.

HABERİM 724 | SpaceX'ten acil durum testi: Roketi patlattılar

UZAY SEYAHATİNDEKİ KAZALAR

2018’de Rus kozmonot Aleksey Ovçinin ve NASA’nın uçuş mühendisi Nick Hague’i Milletlerarası Uzay İstasyonu’na taşıyan Soyuz roketi, fırlatılıştan iki dakika sonra arızalanmıştı. Ovçinin ve Hague, kapsülün acil durum sistemi sayesinde kurtulmuştu.

1986’da Challenger uzay mekiği fırlatılışından 72 saniye yakıt sızıntısı yüzünden infilak etmiş, acil durum düzeneği olmadığı için mekikteki yedi astronot hayatını kaybetmişti.

Paylaşımları :
Yorumları Göster (0)
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir