İngiltere Kraliyet Ulusal Körler Enstitüsü (RNIB), sigara içenlerde görme kaybı riskinin, içmeyenlere kıyasla iki kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Bunun sebebi de, tütünden çıkan dumanın gözlere olumsuz tesiri ve göze giden kan damarlarının tıkanma tehlikesi.

İngiltere merkezli Optometri Derneği’nin anketine nazaran, sigara içmek ile görme kaybı ortasında temas olduğu bilimsel olarak kanıtlansa da, ülkede sırf her beş şahıstan biri bu durumun farkında.

HABERİM 724 | Sigara gözleri de mahvediyor

SİGARANIN GÖZLERE ETKİSİ

Sigara dumanında zehirli kimyasallar var. Bunlar gözlere ziyan verebiliyor.

Örneğin, kurşun ve bakır üzere ağır metaller, göz bebeklerinin ardındaki şeffaf katmanda, göz merceğinde toplanıyor. Bu da ışık demetini gözün odağına taşıyor ve merceğin puslu görünmesinin sebebi katarakta neden olabiliyor.

SARI NOKTA HASTALIĞI

Sigara içmek, diyabetten kaynaklı görme bozukluklarını da, gözün retinasını ardındaki kan damarlarına ziyan vererek daha da kötüleştirebiliyor.

Uzmanlara nazaran, sigara içenlerde yaşa bağlı “makula dejenerasyonu” (sarı nokta hastalığı) geçirme riski de üç kat fazla oluyor. Makula dejenerasyonu, kişinin merkezi görüşüne ziyan verip ayrıntıları ayırt etmesini zorlaştırıyor.

Sigara içenlerde ayrıyeten, içmeyenlere kıyasla ani görme kaybı riski 16 kat fazla. Bu da göze kan akışının bloke olduğı optik nöropati kaynaklı bir rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor.

EN DÜZGÜNÜ SİGARAYI BIRAKMAK

İngiltere Optometri Derneği’nin anketine 2.006 yetişkin katıldı. Ankete katılanların yüzde 18’i sigara içmenin körlüğü ve görme kaybını artırdığını söyledi, yaklaşık üçte ikisi ise (yüzde 76) sigara içmenin kanserle kontaklı olduğunu söyledi.

Dernek, gözleri müdafaanın en güzel yolunun sigara içmeyi bırakmak ve sistemli göz tedavisine gitmek olduğunu vurguluyor.

Derneğin danışmanlarından optometri uzmanları Aishah Fazlanie, “İnsanlar sigara içmek ile kanser ortasındaki bağı biliyor lakin birçok sigara içmenin gözleri de etkilediğinin farkında değil” dedi.

Fazlanie, “Sigara içmek yaşa bağlı maküler dejenerasyon üzere görme kaybı riskini artırıyor. Bu da sigarayı bırakmak için kıymetli bir sebep” diye konuştu.

Paylaşımları :
Yorumları Göster (0)
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir